Vaccinatie bewoners

Ons uitgangspunt: zoveel mogelijk bewoners en zorgmedewerkers het vaccin

Afgelopen jaar hebben we allemaal ervaren hoe groot de gevolgen van corona zijn. En nog steeds. Corona raakt ons hard en dat is zwaar voor iedereen. Daarom moeten we met elkaar corona onder controle krijgen. Als veel mensen zich laten vaccineren kan het leven stap voor stap weer iets normaler worden. Daarom zetten we ons er maximaal voor in dat zoveel mogelijk bewoners en zorgmedewerkers zich laten vaccineren.

Altijd eigen keuze

Natuurlijk is de keuze uiteindelijk altijd aan de bewoner. We helpen graag met het maken van een afgewogen keuze. In de documenten onderaan deze pagina vindt u meer informatie.

Waarom vaccineren?

Van het coronavirus kunnen mensen ziek worden. Sommige mensen worden ernstig ziek. Vaak zijn dit mensen ouder dan 60 jaar en mensen die al een ziekte hebben. Mensen kunnen er ook aan overlijden. De vaccinatie beschermt tegen het coronavirus.

Hoe werkt de vaccinatie?

De vaccinatie zorgt ervoor dat het lichaam afweerstoffen maakt tegen het coronavirus. Het lichaam is zo beter beschermd tegen het coronavirus. Als iemand na de vaccinatie toch corona krijgt, zorgt het vaccin ervoor dat hij of zij minder ernstig ziek wordt. Ook als iemand corona heeft gehad, is vaccineren zinvol. 

Is het coronavaccin veilig?

Zoals dat gebeurt bij alle medicijnen en vaccins, is het coronavaccin uitgebreid getest. Alle stappen van de procedure zijn gevolgd. Men kan wel bijwerkingen krijgen, zoals hoofdpijn, spierpijn, moeheid of een pijnlijke arm. Deze bijwerkingen gaan vanzelf weer over. 

Wanneer en waar wordt er gevaccineerd?

De bewoner krijgt twee keer een vaccinatie, met een tussenpoos van drie weken of vier weken (afhankelijk van het vaccin). 

Het vaccineren gebeurt bij LuciVer. Dus bewoners hoeven niet te reizen. De vaccinatie is gratis en vrijwillig: de bewoner of de wettelijk vertegenwoordiger beslist of de bewoner de vaccinatie krijgt.

Wilt u meer weten?

Hieronder vindt u een uitleg over de vaccinatie en bijsluiters van de vaccins. Op de website corona.steffie.nl/vaccinatie is eenvoudige uitleg te vinden in de vorm van een filmpje. Meer informatie vindt u op de website coronavaccinatie.nl of bel naar 0800-1351.

1 RIVM-uitleg-coronavaccinatie

2 Bijsluiter-Vaccin-Pfizer

3 Bijsluiter-Vaccin-Moderna

4 Informatie-over-landelijke-registratie-bij-het-RIVM

5 Vaccin uitgelegd in begrijpelijke taal